Προβλήματα μούχλας και κρύο δωμάτιο;
Έχουμε τη λύση
Επικοινωνήστε άμεσα στο 2310 211010
ή πατήστε το κουμπί ενδιαφέροντος
και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας

Η θερμομόνωση αποτελεί τη μοναδική θερμική προστασία των κτιρίων έναντι των καιρικών συνθηκών. Κάθε κτίριο που θερμαίνεται ή κλιματίζεται πρέπει να διαθέτει θερμομόνωση για την αποφυγή σπατάλης ενέργειας και χρημάτων. Πέραν όμως τούτου, οι κάτοικοι σε έναν θερμομονωμένο χώρο νιώθουν άνετα γιατί επιτυγχάνεται γρήγορα η ιδανική θερμοκρασία η οποία κυμαίνεται από 19-22 º C. Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής που μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτήν η έλλειψη θερμομόνωσης στα κτίρια. Η εξάντληση των φυσικών μας πόρων, όπως το πετρέλαιο και η αύξηση των εκπομπών CO2  είναι λόγοι που μας κάνουν να ξανασκεφτούμε πιο σοβαρά το θέμα της θερμομόνωσης ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το 35% περίπου των απωλειών της ενέργειας οφείλεται στα κτίρια. Η αναβάθμιση των κτιρίων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%. 

Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορα υλικά στην ταράτσα, στους τοίχους, στην οροφή, στην σκεπή, στην πυλωτή ή και στο δάπεδο. μπορεί να εφαρμοστεί επίσης εσωτερικά και εξωτερικά της κατασκευής.

 

Τα συμπτώματα της έλλειψης θερμομόνωσης

Μπορείτε να αντιληφθείτε την έλλειψη θερμομόνωσης στον χώρο σας με τους εξής τρόπους:

  • Ο χώρος σας είναι κρύος τον χειμώνα και ζεστός το καλοκαίρι. Ειδικά τον χειμώνα ίσως νιώθετε ρεύματα αέρα όταν βρίσκεστε στα πιο κρύα σημεία του χώρου, από όπου έχετε και τις περισσότερες απώλειες θερμότητας.
  • Ξοδεύετε πολλά χρήματα για να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία που σας κάνει να νιώθετε άνετα στον χώρο σας, χειμώνα και καλοκαίρι.
  • Εντοπίζετε λεκέδες υγρασίας στους τοίχους (συνήθως πάνω ψηλά στις γωνίες ή μέσα σε ντουλάπες και πίσω από έπιπλα) που έχουν συνήθως βορινό προσανατολισμό και δεν τους φωτίζει πολύ ο ήλιος. Με τον καιρό δημιουργούνται μούχλες σε σημεία όπως τα δοκάρια, τις κολώνες, τις γωνίες και πίσω από τα έπιπλα που δεν αερίζονται καλά. 

 

Γιατί υπάρχουν απώλειες θερμότητας σε έναν αμόνωτο χώρο;

Γιατί σύμφωνα με τη ροή ενέργειας, όσο υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας σε έναν χώρο με το εξωτερικό περιβάλλον η θερμότητα έχει την τάση να μεταφέρεται από τους θερμότερους στους ψυχρότερους χώρους μέχρι οι θερμοκρασίες να γίνουν ίσες. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι το καλοκαίρι ο θερμός αέρας του εξωτερικού περιβάλλοντος εισχωρεί στα κτίρια χωρίς θερμική προστασία και φυσικά τα θερμαίνει. Αντίστοιχα τον χειμώνα, η ζέστη εντός των κτιρίων μεταφέρεται από μέσα προς τα έξω με αποτέλεσμα οι καυστήρες να δουλεύουν ασταμάτητα για να διατηρήσουν την επιθυμητή θερμοκρασία η οποία όμως φεύγει συνεχώς από το κτίριο. Σε όλα τα κτίρια λοιπόν είναι αναγκαία η θερμομόνωση για να μην υπάρχουν ανταλλαγές θερμότητας μεταξύ του κτιρίου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. 

 

Γιατί εμφανίζεται η μούχλα σε αμόνωτους τοίχους;

Γιατί η μούχλα δημιουργείται και αναπτύσσεται στις επιφάνειες που είναι ψυχρές και υπό συνθήκες έντονης υγρασίας. Όσο πιο ζεστός είναι ένας χώρος τόσο περισσότερους υδρατμούς μπορεί να συγκρατήσει, αντίθετα όσο πιο κρύος είναι συγκρατεί λιγότερους υδρατμούς και τους υπόλοιπους τους υγροποιεί στα πιο ψυχρά σημεία του χώρου. Οι υδρατμοί που υπάρχουν φυσιολογικά σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στους υγρούς (μπάνιο, κουζίνα,..) έχουν την τάση να επικάθονται στα πιο ψυχρά σημεία όπως τα μονά τζάμια και τους αμόνωτους τοίχους. Έτσι, ειδικά το χειμώνα που έχουμε μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας εντός και εκτός των κτιρίων οι αμόνωτοι τοίχοι που είναι συνήθως οι βορινοί (οι βορινές πλευρές είναι λιγότερο εκτεθειμένες στον ήλιο) συγκεντρώνουν την υγρασία του χώρου σε μορφή υδρατμών και δημιουργείται μούχλα η οποία αναπτύσσεται και εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. 

 

Πώς απαλλασσόμαστε από τη μούχλα;

Προσωρινή λύση είναι η χρήση χλωρίνης ή ειδικών καθαριστικών τα οποία τα ψεκάζουμε στην περιοχή χωρίς να τρίβουμε για να μην εξαπλωθεί η μούχλα. Ο καθαρισμός γίνεται επανειλημμένα για 3 μέρες τουλάχιστον. Ακόμα και αν ο τοίχος φαίνεται καθαρός συνεχίζουμε γιατί αν δεν σκοτωθεί τελείως ο μύκητας τότε θα αναπτυχθεί ξανά πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ο τρόπος να καθαρίσουμε τη μούχλα χωρίς όμως να λύνουμε το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα η μούχλα θα δημιουργηθεί με την ίδια διαδικασία γιατί η έλλειψη θερμομόνωσης θα ξανά δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον γι’ αυτό.
Η λύση του προβλήματος από την πηγή του είναι η θερμομόνωση των αμόνωτων τοίχων. Με τη θερμομόνωση, ο χώρος θα έχει υψηλότερη θερμοκρασία γιατί δεν θα υπάρχουν θερμικές απώλειες. Οι τοίχοι που μέχρι πριν παρουσίαζαν προβλήματα μούχλας παύουν να είναι πιο ψυχροί σε σχέση με τους υπόλοιπους οπότε οι  υδρατμοί μοιράζονται στον χώρο και δεν συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πρόβλημα.
Μια οικονομική λύση χωρίς πολλές απαιτήσεις είναι οι θερμομονωτικές βαφές που σχηματίζουν μια θερμομονωτική στρώση και διατηρούν τους τοίχους πιο ζεστούς, έτσι η υγρασία του χώρου δεν επικολλάται στα ψυχρά σημεία και δεν δημιουργούνται οι συνθήκες για επανεμφάνιση μούχλας. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου εξαρτώνται από το πόσο αμόνωτος είναι ο τοίχος και από την διαφορά θερμοκρασίας. Η χρήση ενός αντιμουχλικού υλικού θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Το πρόβλημα όμως λύνεται εξολοκλήρου από τη ρίζα του με τη χρήση αποτελεσματικών θερμομονωτικών υλικών, τα οποία θα σας απαλλάξουν μια για πάντα από προβλήματα μούχλας και θερμικών απωλειών. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θερμομόνωσης ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τις συνθήκες της κάθε περίπτωσης.



Τι είναι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (λ);

Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας ή συντελεστής θερμοαγωγιμότητας  είναι χαρακτηριστικό μέγεθος ενός υλικού, το οποίο καθορίζει τη θερμομονωτική ικανότητά του. Συμβολίζεται με το γράμμα λ και μετράται σε W/(mK). Όσο μικρότερη είναι η τιμή του λ, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το υλικό ως θερμομονωτικό. Στην ουσία εκφράζει την ποσότητα θερμικής ενέργειας (W) που μεταφέρεται μέσα από κάποιο ομοιογενές υλικό πάχους 1m, όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας 1 Κ μεταξύ των πλευρών του υλικού. Δείχνει στην ουσία πόσο αγώγιμο είναι ένα υλικό στην θερμότητα όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας.  

 

Τι είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας (U);

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας είναι χαρακτηριστικό μέγεθος ενός δομικού στοιχείου, που αποτελείται από πολλά υλικά, όπως ένας τοίχος́, το οποίο καθορίζει τη θερμομονωτική ικανότητά του. Συμβολίζεται με το γράμμα U και μετράται σε W/(m2K). Όσο μικρότερη είναι η τιμή του U τόσο πιο μονωμένο είναι το δομικό στοιχείο. Στην ουσία εκφράζει την ποσότητα της θερμότητας (W) που μεταφέρεται μέσα από κάποιο δομικό στοιχείο επιφάνειας 1m2, όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας 1 Κ μεταξύ του αέρα που εφάπτεται στις δύο επιφάνειες του δομικού στοιχείου.





ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜAΖΙ ΜAΣ

Λεωφ. Κων. Καραμανλή 17 TK 54638 Θεσσαλονίκη